Antieke Meubelen – Een Rijke Geschiedenis

Op deze website kan U prachtige antieke meubelen vinden en kopen maar ook waardevolle informatie over ontwerpstijlen en periodes waarin antiek meubilair werd ontworpen. Ook een beetje geschiedenis zal U niet worden onthouden, want het bepalen van de waarde van antieke meubels staat onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis.

 

Doorheen de geschiedenis hebben trends in het ontwerpen van meubilair mee geëvolueerd met de gemeenschappen. De materialen zoals houtsoorten en stijlen kunnen sterk verschillen in bepaalde periodes. Antieke meubelen worden meestal gecategoriseerd volgens eeuw maar ook soms volgens het materiaal waarin ze gemaakt zijn.

 

De eik periode

Wanneer we spreken over antiek die gecategoriseerd zijn volgens materiaal dan is er meestal geen duidelijk begin of einde. Van de eik periode kan men zeggen dat ze ongeveer 160 jaar duurde en begon rond 1500. De eik periode behoud veel characteristieken over van de vorige Gotische periode en waren vooral massieve, stevige stukken meubilair.

 

De notenhout periode

Deze periode begin ongeveer van 1600 tot 1730. De reden van de geleidelijke introductie van notenhout was waarschijnlijk verbeteringen in zaag methodes.

 

De mahonie en satijnhout periode

Notenhout maakte plaats voor mahonie en domineerde een groot deel van midden de 18de eeuw. De periode staat voor een eenvoudigere stijl, minder versieringen, met de nadruk op eenvoudige vloeiende lijnen. Het meest kenmerkende element was de cabriole been: een S-vormig gebogen meubelpoot.

 

Het laatste deel van de eeuw word soms de satijnhout periode genoemd, hoewel mahoniehout nog altijd populair was. Het werd gekenmerkt door een minder gebogen, meer ernstige, klassiek geïnspireerde stijl.

 

De 17de eeuw

Toen James de troon besteeg is er een geleidelijke verandering gekomen van de eiken Elizabethaanse uitbundigheid tot een minder versierde stillere stijl. Tafel poten werden bijvoorbeeld rechter zonder de typische krullen van de vorige periode. Later in deze periode werd meubilair erg streng, vierkant en zuinig. Maar met de terugkeer van de monarchie onder Charles II werd meubilair terug veel sierlijker.

 

Tijdens het begin van de koloniale periode in de Verenigde staten (+/- 1620/50), kwamen veel meubels mee met de eerste immigranten. Late renaissance stijl was grotendeels vertegenwoordiger van de eiken periode. Dit waren stevige stukken meubilair met cup gedraaide poten. In de hardere omgeving van de kolonies was het meubilair eenvoudigere vertegenwoordigers van de oudere stijlen. Andere invloeden waren Nederlands en Frans in het noordoosten, en Spaans in het zuidwesten.

 

Tegen het einde van deze periode was er een sterke invloed van de Britse William en Mary stijl. Dit was een lichte, elegante stijl, zeer herkenbare stijl en markeren het begin van de 18de eeuw.

 

De 18de eeuw

18de eeuws meubilair word vaak gezien als de gouden eeuw van de meubelmaker, getraind in de kunst en mysteries van de ambacht, die zich manifesteert als zeer verfijnde ontwerpen met hoge afwerkinggraad.

 

Antiek meubilair uit de 18de eeuw is gekenmerkt door de volgende stijlen: William en Mary, Queen Anne, Georgische, Chippendale, Hepplewhite, Sheraton, Adam, Regency, Federal, Franse periodes met Louis, enz…

 

De 19de eeuw

De 19e eeuw wordt gekenmerkt door de industriële revolutie, die ingrijpende veranderingen in de samenleving veroorzaakte. Met de toenemende werkende bevolking in de steden en de stijgende welvaart, werd massaproductie ingevoerd en dat betekende ook het einde van de individuele ambacht ontwerper. Dit betekende vooral ook slecht geïmiteerde stijlen van de vorige eeuw.

 

De 20ste eeuw

De 20ste eeuw bevat zoveel verschillende stijlen van meubelen dat het moeilijk is om een vertegenwoordigende stijl te vinden. Stijlen zoals Art Nouveau en Art Deco waren wel een bron van inspiratie voor de meeste moderne meubelen. Het is wel een feit dat erin de 20ste eeuw een grotere beschikbaarheid aan materialen was dan ooit tevoren en dus 20ste eeuws meubilair diverser maakt dan de drie vorige eeuwen samen.

 

Antiek meubilair

Op deze website vind U een heel gamma aan antiek meubilair met nuttige informatie die U kan helpen bij de beslissing om antieke meubels te kopen. Ontdek vlug de veiling lijsten met meubelen en misschien kan U wel een koopje doen: Antieke bedden en slaapkamers, antieke deuren en grendels, antieke haard en kachel, antieke kisten en kabinetten, antieke kasten en dressoirs, antieke klokken en uurwerken, antieke lampen en kandelaars, antieke spiegels en kaders, antieke stoelen en zetels, antieke tafels en antieke tapijten en textiel.